Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Η ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΚΡΙΤΙΔΗ


Η ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ  ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΛΕΣΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 ΑΚΡΙΤΙΔΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ  ΣΤΗΝ
  ΙΣΤΟΡΙΚΗ  ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΣΤΙΣ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019
                                                                                              ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

Μιχάλης Χαραλαμπίδης
Είναι Σανταίος, Τραπεζούντιος, Αλεξανδρουπολίτης. Γεννήθηκε στην πόλη αυτή. Είναι Ρωμαίος. Διέφυγε στην Ρώμη την περίοδο της Δικτακτορίας και σπούδασε εκεί.
Στους Πόντιους έδωσε τρεις φράσεις που άλλαξαν τη ιστορία τους, την σχέση τους με την Ιστορία. ΠΟΝΤΙΟΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ / ΤΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΗΜΕΡΑ / 19η ΜΑΪΟΥ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ.
Σε όλους του Έλληνες έδωσε πολλά. Το κυριότερο μια άλλη αυτόχθονη και ταυτόχρονα οικουμενική ερμηνεία, διήγηση και προέκταση της Ελλάδας. Κράτησε την πολιτική στο ηθικό και διανοητικό ύψος της. Όχι μόνο θεωρητικά αλλά ως παράδειγμα, ως πράξη.
Μας πρότεινε το 1981 την λέξη ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ. Ένα από τα θεμέλια της Δημοκρατίας και της καλής Διακυβερνήσης  το έκανε προσωπικά πράξη.
Μπορούσε να γίνει 40-50 φορές υπουργός και όχι μόνο αλλά δεν  το έκανε. Θα ήταν σαν να υιοθετούσε το ελλάτε να τα φάμε. Οι νέες γενιές έχουν να μάθουν και να παραδειγματισθούν από έναν που έμεινε όρθιος.
Μας προειδοποίησε πολλές φορές για τα επερχόμενα κακά. Κυρίως το 1996 σε μία ομιλία του. Υπάρχει ηλεκτρονικά, « το 2010 θα κάνετε την Ελλάδα ένα φτωχό Γερμανικό Λαντ» είπε.
Δεν τον ακούσαμε τότε. Να τον ακούσουμε τώρα. Στον Νέο Ιστορικό και Πολιτικό κύκλο.
 ΑΚΡΙΤΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ