Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ - ( Από την ομιλία του στο ανακαινισμένο θέατρο Μελίνα Μερκούρη του Δήμου Γλυφάδας)


ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΓΛΥΦΑΔΑ – ΑΙΞΩΝΗ
ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ
Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλες μορφές όπως ο Δημήτρης Πικιώνης και ο Ερνέστο Εμπάρ έκαναν την Γλυφάδα, την Αιξωνή πεδίο σχεδιασμών και εφαρμογών της σκέψης τους, των ιδεών τους. η Γλυφάδα η αρχαία Αιξωνή έχει μια ιδιαίτερη πνευματική αύρα. Το πνεύμα του τόπου που έλεγε ο Αριστοτέλης είναι ισχυρό παρ’ όλες τις εξωγενείς πιέσεις που υπέστη ο τόπος. Θα πρότεινα λοιπόν την δημιουργία μιας Ακαδημίας Σκέψης και Λόγου. Μια περίοδο μεγάλης μορφωτικής οπισθοδρόμησης παγκοσμίως. Γι’ αυτό ο κόσμος ξαναστρέφει το πνεύμα του προς την Ελλάδα.
Μπορούμε να έχουμε εδώ στην Αιξωνή ότι καλύτερο έχει η παγκόσμια διανόηση. Γνωρίζω πολλούς από αυτούς που συγκινούνται με την ιδέα. Η εδώ επιβεβλημένη κακιστοκρατία δεν μπορεί και δεν θέλει να συναντηθεί με αυτά. Μπορούμε να έχουμε εδώ μια πολλών προελεύσεων και μορφών οικουμενική  ελληνική διανόηση.
Είναι έκφραση μορφωτικής καθυστέρησης ή αφέλειας να πιστεύει κανείς ότι ελληνική διανόηση είναι η υπότροφη του περιφερειακού κράτους και των κονδυλίων φοβική επαρχιώτικη ιντελιγκέντσια. Οι ουλεμάδες σύμβουλοι του Σημίτη, του Τσίπρα και οι χωροφύλακες του Γιωργάκη. Αν μείνουμε σε αυτούς κινδυνεύουμε να ξαναδούμε το Ηρώδειο ως στάβλο καμήλων και αλόγων όπως την οθωμανική περίοδο. Οθωμανική βαρβαρότητα την ονόμαζε ο Καρλ Μάρξ.
Ευτυχώς για τον τόπο μας η ιστορία πάει αλλού, είναι αλλού. Όχι στο Βάλκανο Τούρκο Μπαρόκ. Είναι η περίοδος των Ακαδημιών.