Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

ΟΧΙ ΣΤΑ ΤΕΙΧΗ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΟΧΕΣ ΠΑΤΡΙΔΩΝ

 

ΟΧΙ ΣΤΑ ΤΕΙΧΗ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΟΧΕΣ ΠΑΤΡΙΔΩΝ


ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥΣ


Θέλουμε, υπερασπιζόμαστε τον σεβασμό της ιστορίας, της ταυτότητας, της αξιοπρέπειας, την διαλογική επικοινωνία των Εθνών, το δικαίωμα τους να ζουν και να είναι κυρίαρχοι στους ιστορικούς τόπους τους.

Ιδιαίτερα στην γειτονιά μας δεν θέλουμε τείχη. Παλιά και νέα.

Ανιστόρητα τείχη βίαιων διαχωρισμών.

Κατοχές πατρίδων άλλων λαών.

Από τα μουσικά ποτάμια, τον Δνείστερο, τον Δνείπερο και τον Ντον. Την μελανή κατά τον Στράβωνα θάλασσα που την κάναμε Ευξείνια. Από την Μικρά Ασία και τα Ελληνόφωνα ποτάμια της Κουρδίας*, τον Ευφράτη και τον Τίγρη. Έως τον Πέντεδάκτυλο** του Ανατολικού Ελληνισμού, στο “χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγο”, την Κύπρο.

Αυτός είναι ο ορίζοντας μας, το καθολικό πεδίο κρίσης των αξιών, των αρχών, του ανθρωπισμού μας. Αυτός οφείλει να είναι ο καθολικός αξιακός ορίζοντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διεθνούς Κοινότητας.

Οφείλουμε να υπερασπίσουμε το δικαίωμα της επικοινωνίας μας και το δικαίωμα στην ασφάλεια τους με ιστορικά κομμάτια του Ελληνισμού, της Ταυρικής, της Αζοφικής, όλης της Ευξείνιας θάλασσας. Καμιά νέα διπολική παράνοια δεν μπορεί να μας το στερήσει εκ νέου.

Δυστυχώς το Σύστημα – Χώρα δεν είχε επί δεκαετίες μια πολιτική για την Ευξείνια θάλασσα. Από την Ταυρική έως την Τραπεζούντα, το Ιασώνειο Ακρωτήριο.

Αν εφαρμόζονταν το γνωστό σχέδιο μου*** η Ελλάδα θα διαμόρφωνε ένα άλλο πολιτισμικό, οικονομικό, πολιτικό τοπίο που θα απέτρεπε τις σημερινές αφύσικες, παράλογες εξελίξεις που κάνουν τους φίλους, τους συγγενείς εχθρούς.

Στο σύστημα χώρα όμως εγκαταστάθηκαν μικροί άνθρωποι. Ιδιαίτερα ένας πολύ μικρός που το ακύρωσε. Είχαμε “ποντικομαχίες****” αντί μεγάλους ανθρωπιστικούς, πολιτικούς, οικονομικούς ορίζοντες, Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς.

Οφείλουμε να υπερβούμε, να φύγουμε από το αρνητικό μεταπολιτευτικό παρακμιακό παρελθόν και παρών. Είμαστε σε άλλη Εποχή.

Μπορούσαμε και μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι, ωφέλιμοι στην Ελλάδα, την Ευρώπη, την Διεθνή Κοινότητα. Αυτή είναι εξάλλου η παράδοση μας, η κοινή κληρονομιά μας με τους Ευξείνιους λαούς όταν ο μετέπειτα Άγιος Βλαδίμηρος βαπτίζονταν από τους Έλληνες της Ταυρικής*****


Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Αιξωνή, Μάρτιος 22


* Στο “Το Νέο Ανατολικό Ζήτημα Το Τουρκικό Πρόβλημα Η Ανθρωπιστική Ελλάδα”

** Στο “Καλαβρία η Βαθειά Ελλάδα – Kalabria Ellade Profonda”

***Στο “Νέα Αναπτυξιακή Παιδεία” Η ομιλία μου στο Ροστόφ στο “Ποντιακό Ζήτημα Σήμερα Αγώνας και Νίκες σε Δύο Μέτωπα” 2014, Εκδόσεις Στράβων

**** Στο “Μακεδονικότητα Ελληνικότητα Οικουμενικότητα”

***** Από το κείμενο του Σπύρου Βρυώνη στο “The glory of Byzantium”, New York, Metropolitan Museum of Art, 1997.