Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

ΠΩΣ ΑΓΩΝΙΖΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΩΣΗ - ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΠΟΛΙΣ ΤΗΣ ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗΣ




Μιχάλης Χαραλαμπίδης
Μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα « Το διαρκές ολοκαύτωμα των γυναικών. Μικρά Ασία, Πόντος, Μεσοποταμία» Με αφορμή την εκατονταετία 1919-2019

                      ΤΟ ME TOO ΤΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Οι λαοί της Μικράς Ασίας γνώρισαν τις βαρβαρότερες μορφές της αποικιοκρατίας και του ιμπεριαλισμού. Τα πλέον υψηλά επίπεδα βίας του. Ειδικά οι γυναίκες και τα παιδιά.
Η ευρωπαϊκή όμως πολιτική και η διανόηση σιωπά, ανέχεται νομιμοποιεί πολλές φορές αυτήν την βία. Στα κινήματα ανθρώπινης αλληλεγγύης προς τους λαούς της Κεντρικής, της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής ήμασταν μαζί. Εκεί γνώρισα Γερμανούς και Γερμανίδες και διατηρώ πολύ καλές μνήμες. Στην Μικρά Ασία όμως και την Μεσοποταμία δεν τους είδα.
Πάντοτε πίστευα ότι ο Διεθνισμός και ο Ανθρωπισμός μας κρίνονται κυρίως στην Μικρά Ασία και την Μεσοποταμία. Πολύ περισσότερο σήμερα. Θα καλούσα την Annette Groth που την είδα με μεγάλη χαρά εδώ σήμερα να πάρει μια πρωτοβουλία ανοίγματος αυτής της συζήτησης στο Βερολίνο και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας. Μπορούμε να πάμε την συζήτηση στην Γαλλία, την Ιταλία. Αυτό θέλει σήμερα η ιστορία. Είναι όμως στην Γερμανία που κατέφυγε, μαζεύτηκε η Μικρά Ασία. Η Γερμανία έχει στο εσωτερικό της το Μικρασιατικό ζήτημα.
Η βία επικεντρώνονταν στις Γυναίκες. Αυτό αποκάλυπτε, συστηματοποίησε επιστημονικά το κείμενο « Η γυναίκα στην Ποντιακή Γενοκτονία» στις αρχές του ´90. Δεν είναι όμως μόνο οι Πόντιες, οι Τραπεζούντιες, οι Σανταίες. Όλες οι γυναίκες των αυτόχθονων λαών γνώρισαν την οθωμανική και κεμαλική βαρβαρότητα. Θα σας αναλύσω την σημερινή συνέχειά της.
Η περιοχή μας θέλει ένα νέο ανθρωπισμό. Πρωταγωνίστριες της απελευθέρωσής της είναι  οι γυναίκες. Αυτό δείχνει η σημερινή εκδήλωση. Γράφει ιστορία. Θα αλλάξει την ιστορία.
Η απελευθέρωση των γυναικών είναι υπόθεση των γυναικών. Θα σας πρότεινα όμως μια δική μου ιδέα η οποία είναι σαφής, αποκαλυπτική, δυνατή. Το μήνυμα, το όνομα αυτού του νέου ανθρωπιστικού γυναικείου κύματος που διαπερνά την Μικρά Ασία και την Μεσοποταμία να είναι το ME TOO. Οι τελευταίες που το είπαν είναι οι γυναίκες Γεζίδι.


              
                               Στουτγκάρδη 18 Μαΐου 2019


       
                       Το   Me Too των νέων παιδιών