Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

 

                                                                                  Προς

                                                                                  Τριαντάφυλλο Αλμπάνη

                                                                                   Πρύτανη Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

 

Αξιότιμε  Πρύτανη

Αγαπητέ Τριαντάφυλλε

Διατηρώ πολύ καλές μνήμες της παρουσίασης του βιβλίου μου  «Αγροφιλία» στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο κέντρο της πόλης κατά την  δική σου Πρυτανεία τα έτη 2002-2003. Εικόνες πολιτισμού.

Διατηρώ επίσης στην μνήμη μου τον ενθουσιασμό ξένων ευρωπαίων Ακαδημαϊκών, Δημάρχων ιστορικών πόλεων της Ευρώπης όπως της Φλωρεντίας για την   «Αγροφιλία».

Εξεπλάγην όμως από την κλοπή που υπέστη το βιβλίο από συνάδελφο σας, γειτονικού του δικού σας Πανεπιστημίου. Σου την μεταβιβάζω ηλεκτρονικά.

Νομίζω ότι αυτό το φαινόμενο πρέπει να εκλείψει.

Προσβάλει την χώρα και τον ακαδημαϊκό κόσμο. Στον πολιτικό ας μην αναφερθώ.

 

Με εκτίμηση

Μιχάλης Χαραλαμπίδης

18/01/21

 


ανάρτηση  Κουρετα 

 

Ο στρατηγός Ντε Γκώλ θεωρούσε δύσκολο να κυβερνηθεί μια χώρα όπου κάθε κοιλάδα παράγει ένα δικό της τύπο τυριού. Όπου υπήρχαν τριακόσια εξήντα πέντε ( όσες και οι μέρες του έτους) είδη τυριού. Ο στρατηγός Ντε Γκώλ όμως τα κατάφερε να κυβερνήσει αυτά τα πολλά είδη της πολυμορφίας. Να κυβερνήσει με επιτυχία και να αποχωρήσει δοξασμένος από τον μάταιο τούτο κόσμο. Αυτό σήμαινε ότι κατα την διάρκεια της διακυβέρνησης του αλλά και των αντιπάλων του μετά, οι κοιλάδες σώθηκαν όπως και τα τυριά. Να σημειώσω εδω ότι οι σκληρότεροι αντίπαλοι του τα παιδιά του Μάη του 68 αγάπησαν πολύ και τις κοιλάδες και τα τυριά.

Στην δική μας χώρα ο συμβολισμός και η τύχη των τυριών με την ακυβερνησία ήταν πολύ διαφορετική. Εδω η ακυβερνησία δεν έγινε ποτέ κυβέρνηση. Έμεινε χρόνια ακυβερνησία και από την πολυφωνία των πολλών τυριών περάσαμε στην μονοκαλλιέργεια της φέτας. Που είναι βέβαια η βασίλισσα των Ελληνικών τυριών. Για να διατηρήσει όμως τη λάμψη της πρέπει να συμβιώνει με τα βασίλεια των άλλων τυριών. Στην Ελλάδα όμως δεν είχαμε ποτέ έναν Ντε Γκώλ, ούτε τους διαδόχους του ούτε καν τους αντιπάλους του.

Μαζί με την συρρίκνωση των τυριών εγκαταλείφθηκαν και οι κοιλάδες.....

Η ακυβερνησία, δηλαδή η άγνοια οποιασδήποτε έννοιας αγροτικής και διατροφικής πολιτικής έγινε main stream διαχρονικά. 

Το πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Οικονομίας μέσω τις Επιτροπής Πισσαρίδη και του τεράστιου πακέτου των δεκάδων δίς στην Ελληνική Οικονομία,  ελπίζω να  έχει θεματική για την Ελληνική Αγροδιατροφή.