ΚΟΖΑΝΗ ΔΥΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΠΕΡΣΕΑΣ – ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ – ΛΑΣΣΑΝΗΣ
Γνωρίζετε ότι η συνομιλία μου με τους Ελληνικούς Τόπους και τους Ανθρώπους τους θέλω να είναι γόνιμη, να έχει προέκταση σε δράσεις και δημιουργίες.
Θα αρχίσω λοιπόν την ομιλία μου με δύο προτάσεις.
Η πρώτη συγχρονίζεται με την διάσταση των 200 ετών από την Παλιγγενεσία.
Σε αυτήν κρίνεται η ατομική και συλλογική αξιοπρέπεια και ταυτότητα, η σχέση σας με το παρελθόν και το μέλλον σας.
Η ιστορία και το μέλλον, η ιστορία του τόπου, οι νέες γενιές συναντιόνται με την μνήμη δύο μεγάλων “άγνωστων” ανδρών, δύο μεγάλων συναθλητών όμοιων με αυτούς της κλασικής περιόδου.
Του Αλέξανδρου Υψηλάντη και του Γεωργίου Λασσάνη.
Η δική μας συμβολή, το δικό μας καθήκον, το δικό μας έργο είναι η δημιουργία ενός υψηλής αισθητικής μνημείου στην Κοζάνη αφιερωμένο σε αυτούς τους δύο μεγάλους Έλληνες.
Όλους τους ανθρώπους στον κόσμο τους συγκινεί η Ζωή τους, το Παράδειγμά τους, η σχέση Φιλίας και Συναθλητισμού που τους χαρακτήρισε.
Η δεύτερη αφορά την Μακεδονική διάσταση αλλά και αυτήν την Βιβλιοφιλίας. Πολύ επίκαιρη για τον σύγχρονο άνθρωπο, για τα νέα παιδιά.
Από αυτόν τον τόπο, αυτόν τον χώρο ήθελα να προτείνω την δημιουργία στην Δυτική Μακεδονία μιας μεγάλης Ελληνιστικής Βιβλιοθήκης αφιερωμένη σε έναν διανοούμενο Βασιλιά προϊόν και έκφραση ενός μεγάλου Οικουμενικού Πολιτισμού. Τον τελευταίο Βασιλιά της Μακεδονίας Περσέα.
Θα επιλέξουμε τον τόπο της δημιουργίας της.
Θα είναι εκτός των πολλών άλλων και απάντηση στην μεγάλη συκοφάντηση που υπέστη από τους πρωτόγονους τότε Ρωμαίους αλλά και απάντηση στις ολιγωρίες των τελευταίων εκατό ετών και του σήμερα.
Στο “σύγχρονο Δρόμο των Βιβλιοθηκών” αναφέρομαι στο βιβλίο “Το Νέο Ανατολικό Ζήτημα Το Τουρκικό Πρόβλημα η Ανθρωπιστική Ελλάδα”.
Όλοι οι θεσμοί του συστήματος Δυτικής Μακεδονίας μπορούν να δημιουργήσουν μια ομάδα η οποία θα πάρει τον δρόμο, θα οικοδομήσει τον δρόμο αυτών των μεγάλων ανδρών προς το μέλλον.
Μιχάλης Χαραλαμπίδης
(από την ομιλία του στην Κοζάνη – Κοβεντάρειος Βιβλιοθήκη Μάιος 22)